Za šta se koriste vazdušni jonizatori

za sta se koriste vazdusni jonizatori

Vjerovatno ste negdje čuli ili čitali o jonizatorima vazduha, ali predstavljeni podaci vam nisu dali odgovor na najvažnije pitanje: za šta se jonizator vazduha uopšte koristi? Kako bismo vam u potpunosti dali odgovor na ovo pitanje, prvo ćemo objasniti osnovne pojmove koji se odnose na jonizaciju vazduha.

Jonizatori vazduha su vrsta pročišćivača vazduha koji djeluju emitujući negativne jone u vazduh prostorije. Negativni joni su veoma nestabilni i nastoje se vezati za prvu pozitivnu česticu na koju naiđu. Vazduh koji svakodnevno udišemo ispunjen je brojnim pozitivnim česticama – polen, prašina, dim, bakterije, virusi. Negativni joni imaju sposobnost da se vežu za ove čestice tako da masa ovih čestica postaje dovoljno velika da ih gravitacija može oboriti na tlo. Nakon što padnu na pod, čestice više nemaju mogućnost da dospiju u pluća ili druga tkiva.

Čemu služi jonizator vazduha?

Da se vratimo na naše prvobitno pitanje – za šta se koristi jonizator vazduha?

Ovo su glavne namjene vazdušnog jonizatora: 

Čist vazduh

Jonizatori vazduha su najučikovitiji način pročišćavanja vazduha koji postoji. Razlog tome je sposobnost negativnih jona da uklone i najmanje štetne čestice iz vazduha. Ostali pročišćivači vazduha su takođe efikasni – ali njihova mogućnost pročišćavanja je ograničena. Razlog tome je što HEPA filteri nemaju mogućnost eliminacije najsitnijih čestica iz vazduha. Jonizatori, sa druge strane nemaju takva ograničenja i štite naša pluća i zdravlje od štetnog djelovanja štetnih čestica u vazduhu. Zbog toga virusi, dim, bakterije, alergeni, polen, čađ, prašina, polen i smog više nikada neće predstavljati problem u vašem domaćinstvu.

Ovo su sjajne vijesti ukoliko se uzme u obzir zagađenje vazduha koje svake godine postaje sve veći i veći problem.

Lijek za alergije i astmu

Jonizatori vazduha mogu biti takođe efikasno rješenje za alergije i astmu zahvaljujući negativnim jonima koji imaju antihistminska svojstva. Njihovim udisanjem, oni prirodno snižavaju nivo histamina bez ikakvih nuspojava. Kada udišemo negativne jone, oni počinju snižavati nivo histamina što rezultuje blažim alergijskim reakcijama i manjim brojem astmatičnih napada. Dugoročni cilj jonske terapije je potpuno uklanjanje astme i alergija.

Pozitivni efekti na zdravlje

Svjetski zdravstveni instituti dokazali su da negativni joni mogu imati brojne pozitivne efekte na ljudski organizam:

  • Smanjuju nivo stresa
  • Sprječavaju nastanak i razvoj respiratornih bolesti poput prehlade, astme ili bronhitisa
  • Smanjuju i ublažavaju bol
  • Regulišu nivo krvnog pritiska i otkucaja srca
  • Smanjuju nivo alergena u vazduhu
  • Poboljšavaju koncentraciju
  • Ublažavaju napetost i poboljšavaju kvalitet sna

Vazdušni jonizatori ne igraju samo korisnu ulogu u održavanju čistoće vazduha, već značajno utiču na naše cjelokupno zdravlje.

Shopping Cart